11-08-2026, 16:37:40

Autor Tema: Giulietta 2.0 - trza motor u leru i kod ubrzavanja  (Posjeta: 1012 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline mdrazic

• Trade Count: (0)
  • Učim polako
  • Spol: Muški
    • Zadar
Imam Giuliettu 2.0 170ks iz 2010. s pređenih 270.000km. Auto je generalno za svoje godine i kilometražu recimo ok.

Odrađen je veliki servis. Nedavno mi je počeo trzati kod normalnog ubrzavanja a trza i na leru. Ponekad baš jako trza kod ubrzavanja dok na leru kao da se želi ugasiti pa se vrati u normalu i tako opet ali zna i koliko toliko raditi normalno. Kod dodavanja gasa čuje se kako puše kao kad zrak ispuštaš iz gume. Pogledali smo malo i gumeno crijevo koje izlazi iz interkulera je bilo zarezano pa smo stavili novo.

Pokrenuo sam dijagnostiku i pratio razne parametre u vožnji i u mirovanju pa ću ih napisati:

- Boost pressure - na leru je oko 600-700mb (a trebao bi biti oko 1000mb ili 1 bar) dok pri dodavanju gasa raste i prelazi zadane vrijednosti (Desired boost pressure) za cca 200-300mb pa i više. Znači tlak u usisu je na leru dosta niži od normalnog a u vožnji je veći od normalnog

- Intake air quantity i Desired air intake quantity (ostvarena i zadana količina usisanog zraka) se poprilično razlikuju toliko da ostvarena količina pri jačem gasu ostane zakucana na pola vrijednosti nego treba i nikad nije ni približno ista zadanim vrijednostima

- Actual turbo control position i Desired turbo control position se prate i tu ne vidim problem

- Tlak u railu željeni i ostvareni se prate uredno i ne odstupa a ide koliko sam vidio do 1700-1800bar ako se ne varam

Očistio sam MAP i MAF. Na kraju sam stavio novi Bosch MAP senzor ali ništa se nije promijenilo. Ne znam eventualno probati staviti novi (drugi) MAF samo zbog probe mi se baš i ne troši 100€ da mi na kraju bude isto.

Zvuk puhanja kod dodavanja gasa je ostao ali gledajući po autu ne kužimo da negdje curi zrak. Kad rukom začepim usis onda sve jako utihne i ne puše pa valjda barem taj dio prije turba ne vuče dupli zrak.

Auto je u tvorničkom stanju što znači da ima EGR i DPF koji uredno rade.

Sad me ovo polako počinje gnjaviti pa bi volio riješiti problem. Može li savjet? Da ipak nabavim drugi MAF senzor?

Offline Batina

• Trade Count: (+5)
  • Ovisnik o alfistima
  • 156 2.4 20v
    • Zagorje, Luka
Odg: Giulietta 2.0 - trza motor u leru i kod ubrzavanja
« Odgovori #1 u: 06-06-2024, 23:15:37 »
Očisti usisnu klapnu i vjerojatno ti pušta negdje ili usisna ili neko crijevo
Can a car ever be art? Most experts say no, but they obviously haven't seen the Alfa Romeo.

Offline ..miha..

• Sa stažom
    • N. Marof
« Odgovori #2 u: 09-06-2024, 16:48:22 »
Za prvu iskopčaj MAF pa ćeš znati dalje šta je..

Offline mdrazic

• Učim polako
    • Zadar
« Odgovori #3 u: 09-06-2024, 23:33:42 »
Za prvu iskopčaj MAF pa ćeš znati dalje šta je..

Tako je i bilo....evo drugi dan se vozim bez ukopčanog MAF-a i auto ne trza ni najmanje. Sad moram naći ispravan ili novi MAF pa ga priključiti. Ostaje još problem "puhanja" iz usisa koji moram naći zbog čega je.

Offline ..miha..

• Sa stažom
    • N. Marof
« Odgovori #4 u: 10-06-2024, 07:16:48 »
Gledaj iskopčan MAF isključuje i EGR tako da može biti i EGR, a ja bi rekai da je on.

Offline mdrazic

• Učim polako
    • Zadar
« Odgovori #5 u: 10-06-2024, 08:02:08 »
Gledaj iskopčan MAF isključuje i EGR tako da može biti i EGR, a ja bi rekai da je on.

:?  I meni je EGR bio nekako sumnjiv nakon onako prljavog MAP senzora samo kad gledam u dijagnostici radi uredno i sve zadane i ostvarene vrijednosti su se pratile. Imam u planu zatvoriti ga pločicom i isključiti u centrali pa ću probati.

Što se tiče MAF-a tamo je totalno druga priča i parametri su bili jako čudni odnosno prikaz stvarne količine zraka je bio u velikom nesrazmjeru u odnosu na zadanu vrijednost a snaga je bila manja.

Kad stigne pločica ide blindiranje EGR-a pa ću biti valjda nešto pametniji nakon toga.

Hvala na savjetima  :thanks