Lagano krenuli na godisnji i vec prema tradiciji malo u planine.
Ove godine odlucili smo se ici u Livigno. Bili smo ovdje zimi sa Giuliettom a sada prvi puta ljeti sa Giuliom.
Isli smo cestom prema Ljubljani i dalje na Karavanke ali obzirom na guzvu pred tunelom skrenuli na Kranjsku Goru i preko Korenskog sedla u Austriju. Autocestom prema Lienzu i dalje prema Italiji. Tim dijelom se uglavnom vozi lokalnim cestama osim nekih 40km. autoceste u Italiji.
Od Bolzana napredujemo prema Meranu i tamo ulazimo u Svicarsku.
Vozimo se nacionalnim parkom preko prijevoja do tunela
Munt la Schera kojim dolazimo na odrediste.
Tunel je zanimljiv jer je jednosmjeran, uzak i prolazi se naizmjenicno.
Livigno je slikovito planinsko mjesto smjesteno u talijanskim Alpama, u regiji Lombardija, tik uz granicu sa Svicarskom. Poznato je kao jedno od najvisih naseljenih mjesta u Europi (oko 1 816 m nadmorske visine) i popularna je destinacija tijekom cijele godine – zimi zbog skijanja, a ljeti zbog biciklizma, planinarenja i prirode zbog cega smo i izabrali ovogodisnju destinaciju.
Vec smo boravili u regiji pa smo ovaj puta iskljucili prijevoj Stelvio i Gaviu iz rute za dolazak i odlazak. Ja sam doduse morao biciklom "osvojiti" Stelvio ali o tome sam pisao u temi BIKE.
Za promjenu ovoga puta smo napravili izlet u St. Moritz preko prijevoja Forcola i dalje na Bernina pass.
Cesta je za svaku preporuku jer se dijelom vozi uz trasu pruge Bernina express-a.
Bernina Express je panoramski vlak koji vozi kroz svicarske Alpe, povezujuci Chur (ili St. Moritz) u Svicarskoj s Tiranom u Italiji. Uvrsten je na UNESCO-v popis svjetske bastine zbog svoje iznimne tehnicke izvedbe i prirodne ljepote trase.
Autom je potrebno svega sat vremena da se stigne u St. Moritz ovisno o stajanju i razgledavanju uz put.
St. Moritz je jedno od najpoznatijih i najekskluzivnijih alpskih odmaralista na svijetu, smjesteno u svicarskoj dolini Engadin, na nadmorskoj visini od 1822 m.
Poznat je kao kolijevka zimskog turizma – prvi zimski gosti dosli su ovdje jo? 1864., a mjesto je dvaput bilo domacin Zimskih olimpijskih igara.
Putem do tamo kao i u samom mjestu moze se vidjeti razno raznih povijesnih ali i novih egzoticnih vozila.
Ovaj puta nisam puno fotkao pa cu podijeliti nekoliko fotki a i prilicno sam se raspisao.
Nadam se da ce nekome biti zanimljivo i poticajno za slicno putovanje.
Ako nekoga zanimaju detalji, tu sam.

Poslano sa mog SM-S921B koriste?i Tapatalk