Dakle, nakon dugo vremena uspio sam odraditi jedan test vezan za potrošnju. Naime, spojio sam auto na OBD i u realnom vremenu pratio ukupnu količinu goriva u vožnji. Evo tablice:

Znači, brzina je standardno izražena u km/h s tim da brzina u prvom stupcu označava ono što pokazuje kazaljka, a ECU brzina označava ono što kompjuter prijavljuje kao brzinu kretanja. Moram napomenuti da je istovremeno mjerena i brzina putem GPSa i uvijek je za otprilike 1 km/h veća u odnosu na brzinu koju prijavljuje ECU.
Količina goriva izražena je u mm3 po ciklusu. Ne ulazim u izračun o konkretnoj brojci u litrama/100km. Ovdje su me zanimali samo relativni odnosi potrošnje.
Nekoliko zaključaka:
1) Ukoliko se vozite 80km/h u 5. brzini, auto troši 11% više nego da se vozite u 4. brzini.
2) Ukoliko se vozite 100km/h u 6. brzini, auto troši 33% više nego da se vozite u 5. brzini.
3) Razlika u potrošnji između 120km/h i 130km/h je relativno mala (3,4%) pa se nije puno skuplje voziti malo brže.

4) Razlika između 130km/h i 140km/h je osjetnih 14%.
5) Razlika između 150km/h i 160km/h po ovom gore praktično i ne postoji što mi je malo čudno tako da ove rezultate treba uzeti s dozom soli, ali opet, s druge strane razlika između 150km/h i 170km/h je također mala (5,6%) tako da je možda i točno.
6) Razlika u potrošnji između 180km/h i 130km/h je velikih 47,8%. Znači ako na 130km/h troši 7l/100km, onda na 180km/h troši 10,35l/100km.
I na kraju - malo o autu: 159 1.9JTDM 110kW. Autu je ugašen EGR, izvađen DPF i remapiran je na 181KS/380Nm.
S obzirom da je remap odrađen relativno linearno po svim parametrima, isti ili slični omjeri bit trebali biti i na serijskoj mapi.
Dodatni zaključak: Bez obzira na stupanj prijenosa, auto najmanje troši kad radi na 1900-2200 okr/min.

Ukoliko nekom treba ili ga zanima, mogu poslati i CSV fajlove napravljene sa FESom. Pive primam virtualno i realno.