Zbog toga sto sam i sam bezuspjesno trazio nacin ugradnje plafonjere sa novijeg modela Giuliette na Alfu GT, da sada ja olaksam ostalima koje slicno zanima...
Zasto plafonjera sa Giuliette? Prije svega ljepse izgleda, tipke su osvijetljenje a ponajvise zbog LEDiode za ambijentalno svjetlo.
Prije svega, za pocetak potrebna je sama plafonjera i eventualno dva odgovarajuca dzeka ili kleme kako bi sve bilo plug and play...

Nastavak, napraviti sami adapter, nista specijalno... Instalacija GTa za plafonjeru se sastoji od samo jednog dzeka sa 3 pina, masa, 12V za osvjetljenje prilikom otvaranja vrata i 12V napajanja za samostalno ukljucivanje sijalica. S druge strane plafonjera sa Giuliette ima 5 pinova gdje su dodatna dva za osvjetljenje tipkica te za ambijentalno svjetlo.
Navedeni adapter bi trebalo sloziti ovako:
Lemilicu u ruke i opleti Roki

Eh sad, da bi se povezali ambijentalno i svjetlo za osvjetljenje tipkica potrebno je provuci 2 zice do izvora, u mom slucaju do kutije sa osiguracima. Skinuo sam vozacevu oblogu A stuba, suncobrac, nosac suncobrana, popustio vijke sto drze nebo iznad plafonjere i sklonio dihtung vrata da mi ne smeta. Par minuta posla a zice se onda jako lahko provuku.

Gdje prikopcati navedena svjetla mozemo birati, za ambijentalno svjetlo ja sam izabrao osigurac lijevog oborenog svjetla a za osvjetljenje tipkica osigurac od grijaca sjedista jer on ostaje pod naponom cca 30sec nakon gasenja auta

Kad se to sve poveze, slozi nayad dobijemo nesto ovako:

Kad mi je vec bilo pri ruci umjesto obicnih sijalica, stavio sam LED sto se vidi i na slici. Cini mi se da sad zasad sve radi super s tim da nisam zadovoljan sa ambijentalnim svjetlom jer je vjerovatno drugaciji nagib samog krova na GT nego na Giulietti tako da umjesto da osvjetli centralnu konzolu, osvjetljava naslon za ruku, ali sve u svemu nije lose.
Nadam se da ce nekad nekome pvaj post biti od pomoci jer ovoliko nisam pisao od treceg razreda srednje skole

i da, hvala kolegi Alexu na plafonjeri i to crnoj plafonjeri, HVALA

Pozdrav iz Sarajeva