Dobar dan!
Juce napokon uhvatio vremena da pocistim EGR jer dimi pre previse i zavrsio posao sa hrpom pitanja.
Dakle, Alfica ide super, mozda mi fali malo zivota ispod 2500 rpm ali ajd. Inace ide odlicno. Muci me to sto prvo moram pogledati u retrovizor prije nego nagarim da ne ugusim nekoga. Uz mirnu nogu i pri normalnoj voznji ne dimi (osim kad je hladan, ali nikad na leru ili kod paljenja). Regeneracija DPFa mi je se aktivira svaki tank goriva dakle cca 700 km, te se to dogodi i u gradskoj voznji. Prvo skuzim pu gustom/prasnjavo-sivo-bijelom dimu, a onda i po kazaljci turba. Nakon regeneracije dimi zanemarivo sljedecih dan-dva.
Savjetovali mi da zacepim EGR, pa reko da vidim u kakvom je stanju prvo i da ga pocistim. Raskopavam ja to kad eto blende na EGRu. Vec je to netko napravio. Naravno, nema nikakve greske na motoru. Alficu sam kupio prije ccca 3000km. Napravio odmah veliki servis odnosno svi filteri novi. Od tad nije potrosila kap ulja, a dimi cijelo vrijeme.
Maknuo sam blendu da vidim sto ce biti. EGR inace nije bio jako prljav. Malo sam ga ocistio ali lagano se otvara, aktuator takodjer mekano ide.
E sad ovo je rezult:
Dimi isto kao i prije, mozda cak i malo vise kad ga nafrljim.
Zvizdanje turbine se lagano culo i prije, ali sad je glasnije i ranije se cuje. Nisam 100% siguran ali mislim da ima mrvicu vise snage do 2000rpm.
Sad me zanima, radi li uopce EGR ako je netko onemogucio gresku? Da li postoji verzija JTDa za 159 koja ne kuzi blokirani EGR? Ako se vec netjo igrao blokiranjem EGRa, sto nije skinuo i DPF?
Sta sad da gledam? MAF?
Motor pali normalno, ne trese, ne trza, nema nikakvih anomalija...ali dimi uzasno. Ja nebi da dimi.