Mali kvar puno posla u zamjeni iste.
Kod mene se demostiralo tako da mi se dimilo ispod haube a auto nije zakuhao, te sam imao lokvu vode ispod auta. Kod zgašenog auta se ništa nije vidjelo tek nakon dužeg kopanja sam našao uzrok.
Potreban alat
1. Set gedora 6- 13 mm
2. Ravni i križni šarafciger
3. Torx tX 30
4. Kovačka klješta
5. Viličasti ključ 8 i 10
6. Dizalica ( ako se ima posudu za vodu koja ne ide ispod ispod auta dok je na kotačima)
Potreban materijal
1. Nova cijev
2. Šelna ( 22 ili 24 mm)
3. Posuda za vodu
Postupak
Nakon što smo identificirali krivca,
1. skinemo + ( kluč 10) i - klemu (ključ 8) te akumulator (drži ga matica gedore 13), to se radi kako bi uopće mogli pristupiti termostatu
2. skinemo cijev s termostata, to je ova na slici

s gedorom 7 otpustimo šelnu i skinemo istu.

evo i uzroka cijelog posla cjev se kao što se vidi malo napuhala i imala malu rupu kroz koju je onda antifriz curio van kad je auto bio upaljen, što se motor više vrtio veći je bio gubitak.
2. Da bi se dokopali drugog dijela cijevi mora se skinuti usisna grana, nije moguće prići odozdola jer smeta auspuh i motor

Stoga slijedi puno pripremonog posla
Kako bi vidjeli uopće cjev mora se skinuti usisna grana,
prije toga se moraju poskidati svi konektori i sva crijeva vakuuma, kao i rail s injektorima, cjevi od antifriza, gumena cjev od filtera do klapne gasa.
na slici se vidi samo jedan dio konektora, na klapni gasa ima još jedan/dva ( ovisno dal postoji Piebirg ventil, koji kontorlira EGR), i uz to na lijevoj strani usisne grane su još konektori od senzora radilice, knock senzora i senzora faze.

kad smo sve to napravili izgleda ovak

može se još i izavditi vakuum cjev iz servo bubnja ali se to meni nije radilo.
Tek tada vidimo drugi dio crijeva

( ovo je već novo crijevo)
Da bi izvadili to crijevo moramo razvaliti jendokratnu šelnu. To se najbilje napravi da se s kočakim klještima otrgen dio gdje je zategnuta.
evo krivca

Uzmemo novo crijveo i šelnu i nataknemo i zategnemo.

pričvrtimo ga na termostat i vratimo sve što smo poskidali nazad, ulijemo vodu nazad u ekspanzionu posudu.
Provjerimo jesmo l sve dobro pričvrstili i upalimo auto
Video-0001.mp4Potrebno vrijeme čistog rada cca 3.5-4 sata.
Ja sam radio to dosta duže jer sam odlazio po djelove, usput visio na forumu i radio još neke sitnice oko auta.