Da ne otvaram novu temu onda ću se nadovezati za sub koji ne radi.
I u mojoj alfi 159, koju sam uzeo prije nekoliko dana, ne radi bas. Kad uključim radio onda se čuje nekakvo čudno zujanje iz basa. Kad ga odkopčam naravno ništa i nastave raditi svi ostali zvučnici. Međutim pri uključenju audia iz prednjeg centralnog zvučnika čujem na početku nekakvo čudno kratko pucketanje ali on ipak radi. Nije mi vrag dao mira i ajde idem viditi di se što nalazi.
Imam klasičnu 159-ku i pojačalo je odvojeno od basa i nalazi se ispod zadnje police s ljeve strane. Skinem pojačalo, otvorim ga i vidim da unutra ništa ne izgleda krepano. Mjerim po shemi i izlazi iz TDA7575 idu prema basu a bas u sebi ima opet TDA7575 s kojim u mostu drajva zavojnicu. Odkopčam bas, rastavim i spojim na napajanje, mjerim napone i probam i on ispravan...znači greška u glavnom pjačalu. Spajam pojačalo na onaj veliki konektor ali samo ploču bez hladnjaka i odmah primjećujem da se TDA7575 koji drajva izlaz za bas jako grije dok ostali ništa. Mjerim njegove izlaze i odmah vidim što je problem. Kako je spojen u most jedan izlaz je na 0v dok drugi na 5v a moraju biti oba izlaza iz čipa na 1/2 napona napajanja. Mjerim sve druge izlaze i oni su na oko 6.3v što je pola napajanja i to je ok a oni i rade. Centralni malo odstupa i izlazi su na 6.8v što nije u redu. Očigledno taj čip koji drajva centralni i bas je riknuo i onda zeza i centralni izlaz. Ništa, moram naručiti TDA7575, staviti ga i oživiti zvuk u autu jer mi je sad zvuk bez basa...mislim ima ga nešto ali to je nula kako treba budući da su očigledno high-pass filteri u aktivnom pojačalu.